Josep Martí -CAI- finisher a la Salomon Ultrapirineu

El passat 24 de Setembre es disputava la Salomon Ultra Pirineu, última prova d´Ultra distància del circuit Mundial de les Skyrunner World Series. Una de les proves més dures i emblemàtiques del calendari, amb 110 km i un desnivell positiu de 6.800 m. que transcorria pels vuit refugis de l’antiga travessa de Cavalls de Vent, dins del Parc Natural del Cadi Moixeró, amb sortida i arribada a Bagà.

En aquesta prestigiosa prova només hi tenien accés 1.000 participants. A banda dels millors corredors mundials, la resta havia d’acreditar uns mínims de marques en curses, o esperar a un sorteig. Els guanyadors absoluts van ser Miguel A. Heras, i Gemma Arenas.

En aquesta prova hi participà l’atleta veterà Josep Martí, representant al Club Atlètic Igualada Petromiralles, aconseguint acabar-la en una magnífica 339ª posició. En Josep va fer un començament de cursa molt conservador fins a Bellver de Cerdanya, km.40 on s’havia d’arribar molt fresc, tot i que s’havia de travessar tota la serra passant pel Refugi Niu l’Àliga, punt culminant de la prova a l’Estació d’esquí de la Molina amb 2.520 m., Penyes Altes i el Serrat. A partir d’ací, en Josep va fer una molt bona ascensió en progressió fins al Refugi de Cortals i Prat d’Aguiló tot esperant la prova de foc, la pujada al mític Pas dels Gasolans (2430 m) i la Serra Pedregosa, que iniciaria el descens fins a Gósol km.73 de cursa. En aquest punt ja es començava a fer de nit i marcaria el desenllaç de la prova per a molts atletes..En direcció cap a Estasen (als peus del Pedraforca), la boira feia difícil veure els senyals i en Josep va baixar el ritme per evitar de perdre’s. La tempesta tampoc va ajudar, anant en direcció al Refugi de Gresolet en un descens molt tècnic on cada cop la cursa es feia més dura. Un cop arribat al Refugi Vents del Cadí es pujaven els Empedrats, on l’aigua és protagonista en forma de cascades i bassals naturals que treuen l’alè. Un cop al Refugi Sant Jordi, ja només calia fer un ultim esforç fins a Bagà, on els ànims de la gent empenyien cap a l’arribada. Només van acabar la prova un 55% dels atletes.

Un cop acabada la prova en Josep ens explicà que tot i haver fet un molt bon entrenament durant mesos, el tema mental hi va jugar un paper fonamental, perquè va arribar un moment que el cos estava adolorit i és el cap, la força psíquica, la que va ajudar a seguir corrent. Molt important haver entrenat la hidratació, l’alimentació, saber gestionar i ser molt conservador.